legde zich niet bij de situatie neer en traineerde de zaak tot 1838.

Jaar 1830 In de jaren na 1830 werden diverse belangrijke uitvindingen en ontdekkingen gedaan die in onze tijd als vanzelfsprekend worden beschouwd alsof zij er altijd geweest zijn. Zo construeerde de Parijse kleermaker Barthélemy Thimonnier de eerste naaimachine. Na perfectionering in 1846 door Elias Howe begon de naaimachine haar zegetocht als eerste apparaat dat in grote aantallen geproduceerd kon worden zowel voor industrieel als voor huishoudelijk gebruik. Globaal genomen hebben 7 generaties Schulpenmoeders alle kleren met naald en draad moeten maken. De volgende 4 a 5 generaties hebben het wat dat betreft iets makkelijker gehad.

Jaar 1831 Er gloorde ook hoop voor de Schulpenvaders die zich hoofdzakelijk met de landbouw bezig hielden. In 1831 vond een Amerikaanse boerenzoon de maaimachine uit. Het duurde echter nog zeker een eeuw, voordat ook de kleine boeren financieel in staat waren om zo'n machine aan te schaffen en de sikkel konden opbergen.

Dec. 1832 In december 1832 trouwde in de kerk van Susteren een echtpaar dat uit Dieteren afkomstig was. Dit was de laatste keer dat een Dieters echtpaar in Susteren trouwde omdat Dieteren tot dan toe nog geen zelfstandige parochie was. Het eerstvolgende echtpaar kon echter wel in Dieteren trouwen. Zie volgend onderwerp.

29-04-1834 Dieteren, tot nu toe behorend tot de parochie St. Amelberga van Susteren, wordt, na 2 eeuwen lang gekissebis en "strijd" tegen het kerkbestuur van Susteren, eindelijk een zelfstandige parochie. Wel had Dieteren al 200 jaar een eigen kerkhof. Zie jaar 1634.

Jaar 1838 In Dieteren wordt de schutterij St. Stephanus opgericht. Eén keer in haar bestaan bereikte zij de top van alle Nederlands- en Belgisch Limburgse schutterijen, nl. in 1984. Zie aldaar.

Jaar 1838 De scheiding tussen Nederland en België wordt definitief. Koning Willem l moest zijn verzet laten varen.Tot ontsteltenis van de Limburgers zou hun provincie gedeeltelijk aan Nederland worden toegewezen, n.l. het gebied globaal genomen ten noorden van Roermond aan beide zijden van de Maas, en ten zuiden van Roermond het gebied dat ten oosten van de Maas ligt. Dit werd de Nederlandse provincie Limburg. De westkant van de Maas van Eysden tot Wessem bleef Belgisch en wordt sindsdien Belgische Limburg genoemd. Het verdrag, dat de splitsing definitief maakte, werd in 1839 getekend. Als bijzonderheid zij nog vermeld, dat bij de vaststelling van dit verdrag tevens werd overeen gekomen dat België het recht zou krijgen om, indien nodig, een rechtstreekse verbinding te verwezenlijken tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. Momenteel maken de Belgen gebruik van dit recht, en dringen aan op zo'n verbinding, die thans "de ijzeren Rijn" wordt genoemd.

14-05-1838 Zoals de meeste Limburgse gemeentebesturen zond ook het bestuur van de

gemeente Susteren een smeekschrift naar hun volksvertegenwoordigers in Brussel, om het oostelijk gedeelte van Limburg niet "uit te leveren" aan Holland. Overigens zonder resultaat.

03-09- 1838 Op 3 september 1838 telde de gemeente Susteren 1808 inwoners, waarvan 498 in Dieteren en 213 in Baakhoven Heide en Gebroek. De rest woonde in Susteren zelf.

23-11-1838 Rond de woelige dagen van de gedwongen aansluiting van oostelijk Limburg bij Nederland, wilden de inwoners van Dieteren kennelijk toch nog iets aan eigenwaarde ontwikkelen. Los van België : niets aan te veranderen. Dan ook maar even doorzetten en proberen om ook los te komen van de gemeente Susteren. Zij richtten op 23 november 1838 een verzoek aan hun "nieuwe" koning om als zelfstandige gemeente, los van Susteren de toekomst in te mogen gaan. Ook zonder resultaat overigens.

19-04-1839 Op deze datum wordt het verdrag getekend dat de scheiding van de beide Limburgen tot een onherroepelijk en definitief feit maakt. Het westelijk deel is vanaf


59